
Calvados zamatos almákból
Minden nemzetnek megvannak a maga italkülönlegességei, a franciák például az ízletes Calvados előállításával büszkélkedhetnek. Erről az alma felhasználásával készült szeszes italról érdemes tudni, hogy kifejezetten jót tesz a túlterhelt gyomornak. Már a Calvados néhány cseppje is varázslatos ízeket bont ki a feketekávéból.
Nem nevezhető a nedű pálinkának, mivel egy alma brandyről van szó, amit nem az összezúzott gyümölcs erjesztésével, hanem almabor lepárlásával állítanak elő. Lepárlás után hasonlóan kezelik a szőlőbor párlattal, vagyis tölgyfahordóban érlelik, kissé fűszerezik és visszahígítják 38-40%-osra.
Kiváló minőségű valódi almapárlat a heinemann.hu webáruház termékpalettáján szereplő Boulard Calvados, aminek érdekessége, hogy 120 fajta válogatott alma felhasználásával készül. A híres Pays dˊAuge régió gyümölcseiből származó zamatos almákból kétszeres lepárlással nyerik a szakemberek az üvegbe kerülő nemes párlatot, amit aztán 3-5 évig pihenni hagynak a tölgyfahordókban. Az ital aromája igazán különleges.
Élvezet a Calvados fogyasztása
Ez a speciális nedű önállóan, jéggel élvezhető, de jó ötlet felhasználni koktélok alapanyagaként is. Gazdag, összetett a Calvados ízprofilja, hiszen keveredik benne az almák édes és savanykás íze, amit gyakran egészítenek ki fűszeres jegyekkel. Léteznek olyan fajták, amelyekben a gyümölcsök mellett felfedezhető fahéj, vanília és egyéb aromák, amelyek még különlegesebbé teszik az italt.
Nem pusztán érdekes ízvilága miatt célszerű fogyasztani, hanem azért is, mert egy darabka francia kultúrát is elhoz számunkra. A Calvados egy életérzés is. Bármilyen fontos alkalomra ideális választás ez a nedű.
Remek választás ünnepi eseményekre, családi, baráti összejövetelekre, céges bulikra, romantikus vacsorára egyaránt. Fogyasztható aperitifként, étkezések előtt vagy desszertként, különösen almás sütemények és sajtfélék társaságában. A Calvados antioxidánsokat és egyéb jótékony vegyületeket is tartalmaz, így mértékkel fogyasztva hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
Extra élmény a Roku gin
Megjelenésében és ízvilágában egyaránt különlegességet képvisel az a japán kézműves ital, ami nem véletlenül toplistás a világ minden menő bárjában. Ez nem más, mint a Roku gin, a világ harmadik legnagyobb szeszesital termelő vállalatának a terméke. A roku szó jelentése hat, ami egyrészt a hatszögletű üvegre utal, másrészt a hat tradicionális japán fűszerre, amit a szakemberek használnak a gyártás során.
A Roku gin előállításához használt fűszerek között szerepel az ország szimbólumának tekinthető cseresznyefa virága és levele, a Sencha és a Gyokuro tea, a szecsuáni bors és a yuzu (különleges japán citrom) héja.
Az ital elkészítéséhez kizárólag Japán legjobb termőhelyeiről érkező prémium alapanyagokat használják fel. Minden összetevő eleme a távol-keleti kézműves hagyományok alapján készül, évszázados szabályok követésével és aprólékos precizitással. Egyedülálló helyet foglal el a japán kézműves ginek között a Roku gin, amelyet érdemes mindenkinek megkóstolnia.